ALI POZNAŠ MOJ JEZIK LJUBEZNI?

Suzana Selan Perovšek

Valentinovo je sicer že mimo, ampak nekako naj bi bil februar posvečen ljubezni. 8. februarja praznujemo kulturni praznik, ampak ali ni Prešeren pisal predvsem o ljubezni. Ja, Prešeren je pesnik ljubezni, romantične ljubezni.

Ljubezen ni ena sama, pod tem tako opevanim pojmom se skriva moja naklonjenost in povezanost v odnosu do različnih ljudi (staršev, otrok, partnerja, prijateljev, sorodnikov) in do vsakega od njih čutim drugačno vrsto občutkov. Prav tako je ljubezen sestavljena iz dvojnosti, ko nekoga ljubim in ko sem od nekoga ljubljena.

Ali lahko definiram ljubezen? Moja razlaga se bo razlikovala od tvoje, vsak ima svojo predstavo o tem, kaj mu ljubezen pomeni in ko ljubim, želimo s svojim vedenjem to predstavo obuditi. Tukaj pa pride do nesoglasij med osebami, ki se v bistvu zelo ljubijo.

Ni dovolj, da nekoga samo ljubim, to mu moramo tudi znati pokazati.

Ljubezen govori mnoge jezike. In če s partnerjem govorim v različnih jezikih, prihaja med nama do konfliktov in nesporazumov, ki lahko privedejo celo do razhoda in propada odnosa.

engagement-1718244_1920

V knjigi 5 jezikov ljubezni nas Gary Chapman nauči, kako prepoznati svoj in partnerjev prvotni jezik ljubezni.

Prvi jezik predstavljajo besede potrditve. Če govorim v tem jeziku, bom ljubezen izražala z govorjeno in pisano besedo. Partnerju bom poslala SMS »rada te imam«, pohvalila bom njegovo kuho, ga vzpodbujala in mu laskala. Partnerja bom pohvalila, če bo zraven ali tudi ko ga ne bo. Zagotovo mu bodo povedali, da o njem prijazno govorim.

Drugi jezik ljubezni govori preko posvečenega časa, ki ga namenim partnerju. Skupaj z njim grem na sprehod, ga zvečer, ko pride domov, vprašam, kako je preživel dan, in ga zares poslušam. Z njim gledam nogometno tekmo, čeprav me v resnici ne zanima preveč in poiščem aktivnost, ki zanima oba.

Tretji jezik ljubezni, dajanje in sprejemanje daril, intuitivno govorijo otroci. Še imam shranjene risbice in prisrčne čestitke za rojstni dan ali materinski dan svojih hčerk. Darilo je lahko kupljeno ali nekaj, kar najdemo, največ pomen tisto, ki ga naredi nekdo sam.

Najdragocenejše darilo, ki ga lahko posvetite partnerju, pa je osebna prisotnost in podpora ob težkih trenutkih.

Četrti jezik ljubezni je meni najljubši. Izraža se preko uslug in pozornosti, ki jih nudimo partnerju, pa naj bo to jutranja kavica v posteljo ali ko partner odpelje moj avto na tehnični pregled. Govorim o opravilih, za katera vem, da bodo partnerja razveselila ali pa naredim nekaj namesto njega in mu na takšen način pokažem svojo naklonjenost.

In končno, peti jezik ljubezni govori brez besed, le z dotiki. Vemo, da je ta jezik najbolj prvinski, brez dotikov in ljubkovanj v zgodnjem otroštvu, bo otrok odrasel v čustveno hladno ali celo asocialno osebnost. Govoriti pa ga moramo tudi v partnerski zvezi. Ta jezik sliši na ime poljub, objem ali ponujeno ramo v težkem trenutku.

Kako vem, da ne govorim v jeziku, ki je blizu mojemu partnerju?

Ko se meni ljuba oseba pritožuje nad mojim vedenjem, mi sporoča, kaj pogreša. Kritika je v resnici le napačno izražena prošnja po ljubezni.

Dobra novica je, da po večini govorimo in razumemo več jezikov, ne le enega. Zato ne morem zgrešiti, če uporabljam, vsaj občasno, sama vse, partnerju pa previdno ponudim v branje to pisanje.

Povzeto po: 5 jezikov ljubezni, avtor Gary Chapman

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s